Poptori Oy:n tuotantopäällikkö Jarmo Jylhä muistelee Taisto Wessliniä

 

Tutustuin Taisto Wessliniin 70-luvun puolivälin tienoilla, kun hän oli muusikkona mukana monissa studiosessioissa, joita tuotin Fonovox levy-yhtiölle.

70-luvun lopulta muistuu mieleeni yksi tapahtuma: Taistolla oli saatavia soitoistaan ja kun firman taloudellinen tilanne alkoi olla melko huono, sovimme että hän saa palkkionsa auton renkaina. Meillä oli kummallakin Peugeot 504-merkkiset autot (Taistolla tosin sporttisempi Ti-malli). Työsuhdeautoni oli jo muutenkin menossa vaihtoon, joten hyväkuntoiset talvirenkaat vaihtoivat omistajaa oravannahkasysteemillä!

Hedelmällisin yhteistyö  välillemme syntyi kuitenkin 80-luvulla JP-Musiikin tuotannon yhteydessä. Taisto oli sovittajana ja muusikkona lukuisissa laadukkaissa tuotannoissa, mm. Martti Innasen kanssa tehdyllä ”Kissantervaaja”-levyllä. Tämän albumin tunnuskappale ”Marduusialainen kissantervauslaulu” pääsi myös MTV3:n Syksyn sävel-loppukilpailuun v.1980.

Taisto yleensä toivoi, että saisi tehdä omien sovituksiensa osalta äänitykset Martin Brushanen studiossa Kulosaaressa. Syynä tiettävästi se, että miehet olivat oppineet toistensa työskentelytavat ja Taisto koki Martinin kotitalon alakerran studion ”kodikkaaksi” ja lämminhenkiseksi paikaksi, mitä se kieltämättä olikin kuten kaikki paikalla käyneet tietävät.

1985 teimme Taiston ja Ossi Ahlapuron kanssa kreikkalaistyylisen LP:n ”Jassu”, jonka säveltuotannosta ja ideoinnista vastasi suurelta osaltaan radiotoimittaja, Kreikan ystävä  Sakari Warsell. Taistolla, joka teki levyn hienot sovitukset oli myös muutama oma sävellys levyllä. Raimo Roiha ja allekirjoittanut osallistuivat niin ikään sävellyksillään. Ansiokkaat sanoitukset teki Aappo I.Piippo.Taisto oli sikälikin itseoikeutettu tekemään levyn sovitukset, että näin saatiin kuulla kitaroinnin lisäksi runsaasti hänen upeaa bouzoukin soittoaan.

Vuonna 1989 teimme yhteistyönä  omalle yhtiölleni Overdisc Oy:lle instrumentaalilevyn ”Taisto Wesslin - Johnny Guitar”, joka äänitettiin sopivien kirkkojen etsimisen jälkeen pääosin Kulosaaren kirkossa ja Saksalaisessa kirkossa. Äänittäjänä toimi Mauri ”Maukka” Peltonen.

Kirkot valittiin äänityspaikoiksi perinteisten studioiden asemesta juuri akustiikan takia. Haluttiin luonnollisen tilan akustiikka, jossa nailonkielisen kitaran soundi pääsisi oikeuksiinsa.


Taistoa lämmöllä muistaen

Jarmo Jylhä